Ilmanlaadun merkitys koronaviruksen leviämisessä

Helsingin Sanomat julkaisi 30.7.2020 uutisen koskien tartuntatautien, etenkin koronaviruksen leviämistä sisätiloissa. Uutisessa käsitellään riittävän ja hallitun ilmanvaihdon merkitystä taudinaiheuttajien leviämisen ehkäisyssä. Uutista varten oli haastateltu LVI–tekniikan emeritusprofessoria Olli Seppästä ja virtausfysiikan apulaisprofessoria Ville Vuorista.

Hiilidioksidin taso indikoi ilman puhtautta

Riittävän ilmanvaihdon merkitys koronan ennaltaehkäisemisessä korostuu molempien asiantuntijoiden lausunnoissa ja Vuorisen blogikirjoituksissa. Ratkaisevassa roolissa tartuntariskille on viruksia kuljettavien pienhiukkasten eli aerosolien pitoisuus ilmassa. Riittävä korvausilman määrä laimentaa ilman aerosoleja ja pienentää todennäköisyyttä infektioille. Mitä sakeampana ilma on viruspitoisista aerosoleista, sitä todennäköisemmin saa infektioon johtavan virusannoksen. Vuorisen mukaan hiilidioksiditasosta on pääteltävissä suoraan ilmanvaihdon riittävyys: ”Jos on puutteellinen ilmanvaihto, hiilidioksidipitoisuudet alkavat kasvaa.” Hän toteaa myös: “ jos saamme hiilidioksiditasot selville jossain kohdassa luokkaa tai työhuonetta, voimme myös päätellä, miten paljon tilassa on aerosoleja”.

LVI – alan eurooppalainen järjestö REHVA suositteleekin kiinnittämään huomiota hiilidioksiditason valvontaan.

IOTSU® L2 TH02 lämpötila ja ilmankosteus

Hiilidioksidin mittaaminen IOTSU® – ratkaisulla

Small Data Gardenin IOTSU® – ratkaisu mahdollistaa hiilidioksidin pitoisuuden mittaamisen luotettavasti ja kustannustehokkaasti. Mittauslaitteet kiinnitetään valvottavan tilan seinään, jonka jälkeen se alkaa lähettämään mittaustietoa pilvipalveluun, ja sieltä edelleen asiakkaan nähtäville. Laitteet ovat itsenäisiä kokonaisuuksia sisältäen oman virtalähteen ja lähettimen. Paikallisia kytkentöjä tai verkkovirtaa ei siis tarvita, vaan anturi toimii yhtäjaksoisesti ja huoltovapaasti jopa viiden vuoden ajan. Pienikokoinen laite suunnitellaan ja valmistetaan Suomessa. Näin tuotetuntemus ja osaaminen ovat asiakasta lähellä. 

Digita toimii Small Data Gardenin kumppanina ja IOTSU®-laitteiden jälleenmyyjänä Suomessa.  Laite toimii LoraWAN®-teknologiaan pohjautuvassa verkossa. Digitan esineiden internetiä eli IoT:ta varten rakennettu LoRaWAN®-verkko on maanlaajuinen. Verkko siirtää mittausdatan luotettavasti, vaivattomasti ja riittävän usein käytössä olevaan pilvipalveluusi.

Vastuullisuus korona-aikana ja sen jälkeen

Sisäilman puhtauden valvominen osoittaa vastuullisuutta ja huolenpitoa tilankäyttäjille. IOTSU® tekee valvonnasta yksinkertaista, ja käyttäjä näkee toimenpiteiden vaikutuksen lähes reaaliajassa. Tilojen valvonnasta vastaavan tahon on mahdollista osoittaa välittävänsä tilankäyttäjistä ja tehdä kaikkensa infektioiden ehkäisemiseksi.

Näin kyetään tekemään tarpeelliset toimenpiteet hiilidioksidipitoisuuksien noustessa ja indikoimaan, onko tiloissa turvallista oleskella. Tarve ilmanlaadun valvonnalle säilyy koronaviruksen jälkeenkin. Mittaaminen antaa mahdollisuuden ennaltaehkäistä muita sisäilmaongelmia, huolehtia raittiista ilmasta ja rakennusten kunnosta.

Kiinnostuitko IOTSU®:sta?

Lisätietoja Small Data Gardenin IOTSU®-tuotteista ja ratkaisuista saat kotisivuiltamme tai

Aleksi Hänninen, avainasiakaspäällikkö, puh. +358 44 019 0428, aleksi.hanninen@smalldatagarden.fi
Timo Liukko, johtaja ja partneri, puh. +358 40
 701 2272, timo.liukko@smalldatagarden.fi

Lisätietoa Digitan IoT-palveluista, www.digita.fi tai

Ari Kuukka, Johtaja, IoT-palvelut, puh. +358 40 149 7942, ari.kuukka@digita.fi

Mika Flinck, myyntijohtaja, IoT, puh. +358 044 231 8030, mika.flinck@digita.fi